Contractul de antrepriză pentru lucrări de construcții.Cinci clauze esențiale care necesită o reglementare riguroasă.

Prin contractul de antrepriză, antreprenorul se obligă ca, pe riscul său, să execute o anumită lucrare, materială ori intelectuală, sau să presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, în schimbul unui preț.

Un caz particular al contractului de antrepriză îl reprezintă contractul de antrepriză pentru lucrări de construcții, prin care antreprenorul se obligă să execute lucrări pentru care, potrivit legii, este necesară eliberarea unei autorizații de construire.

Printre principalele elemente care necesită atenție sporită în cazul contractelor de antrepriză pentru lucrări de construcții, se regăsesc următoarele:

Obiectul obligațiilor contractuale.

În cazul contractelor de antrepriză pentru construcții este esențială definirea cât mai precisă a unor noțiuni des utilizate:

  • lucrările (implicit) necesare pentru executarea lucrărilor expres indicate în cuprinsul contractului, lucrări care, de regulă, cad în sarcina antreprenorului sau, după caz, a subantreprenorului, fără a se datora o plată distinctă;
  • lucrările suplimentare, pentru realizarea cărora, de regulă, este necesar acordul beneficiarului sau, după caz, al antreprenorului general și se datorează o plată suplimentară. De asemenea, este important de stabilit în ce măsură antreprenorul sau, după caz, subantreprenorul are obligația de a executa lucrări suplimentare celor expres prevăzute în contract.
Prețul contractului.

În multe alte tipuri de contracte (ex. într-un contract de închiriere sau de vânzare), odată agreat prețul contractual, acesta nu ridică probleme deosebite. Numai eventuala neplata a prețului la termenul și în cuantumul convenite conduce la dispute între partenerii contractuali.

În cazul contractului de antrepriză, în absența unor clauze contractuale redactate riguros și cuprinzător, apar adesea neînțelegeri în legătură cu prețul contractual, astfel:

 

Stabilirea prețului final al contractului prin raportare la prețul unitar și cantitatea de lucrări real executată (determinată prin măsurători), poate ridica dificultăți de interpretare cu privire la modalitatea efectivă de determinare a acestei cantități de lucrări.

Actualizarea prețului contractual în contextul majorării prețurilor materialelor de construcție sau a costurilor cu forța de muncă necesară pentru executarea lucrărilor.

Termenele contractuale.

Termenele contractuale privesc atât obligațiile beneficiarului (ex. obligația de predare a frontului de lucru la o anumită dată, obligația de plată a prețului etc), cât și pe cele ale antreprenorului sau, după caz, subantreprenorului (ex. obligația de a respecta graficul de execuție a lucrărilor, obligația de a finaliza lucrările contractuale până la data limită agreată contractual etc.).

Totodată, este important de prevăzut în ce condiții poate deveni incidentă o prelungire a termenelor agreate contractual (ex. condiții meteo nefavorabile care împiedică temporar executarea lucrărilor).

Recepția lucrărilor.

Beneficiarul are obligația de a verifica executarea lucrărilor de către antreprenor și de a recepționa aceste lucrări, în măsura în care corespund prevederilor contractuale.

O situație litigioasă des întâlnită are ca situație premisă refuzul beneficiarului de a recepționa lucrările și, implicit, de a plăti prețul contractual agreat.

Dificultăți apar în special în situația în care lucrările contractuale au fost executate parțial, însă beneficiarul suspendă plata oricăror sume către antreprenor.

Răspunderea contractuală.

Este esențial ca prin contractul de antrepriză pentru lucrări de construcții să se reglementeze într-o manieră neechivocă răspunderea contractuală, incluzând fără limitare:

  • condițiile în care poate interveni rezoluțiunea contractului;
  • penalitățile contractuale datorate pentru neexecutarea obligațiilor ce revin fiecăreia dintre părți;
  • posibilitatea părților de a denunța în mod unilateral contractul de antrepriză.

Vrei mai multe detalii ?